E. pulchellus

    Echinocereus pulchellus je nejmenším zástupcem rodu Echinocereus. První květy se objevují na rostlinách, které dosahují sotva dvou centimetrů v průměru. Což se ale týká jen viditelné nadzemní části rostliny. Ta tvoří jen pověstnou špičku ledovce - většina rostlinné masy je skryta pod zemí. Druh je známý už více než 185 let. Před tak dlouhou dobou byl popsán německým botanikem Karl Friedrich Philippem von Martiusem (1794-1868). Tehdy ještě jako Echinocactus. Přes rod Cereus (1837 Pfeiffer) se dostal do rodu Echinocereus (1894 (K. Shumann), kde definitivně zakotvil.

    Tento drobný kaktus se vyskytuje ve státech Querétaro, Hidalgo, Puebla a Oaxaca. Roste skrytě v plochých terénech, schovaný v trávě, kde ho mimo dobu kvetení vůbec není snadné najít. Bohužel často tyto plochy svádějí k hospodářskému využití a mnohé populace zanikly dříve, než mohly být kaktusáři poznány. Nejznámější jsou populace poblíž Tolantongo. Na jednom takovém místě, prakticky vedle cesty, jsem měl možnost tuto roztomilou miniaturku pozorovat i já (PA 1080). Místo jsem navštívil v odstupu čtyř let dvakrát.

    Při první návštěvě jsem našel několik větších rostlin, měly kolem 3-4 cm v průměru. Na to, že jsem je do té doby nikdy neviděl a nekvetly, byl jsem celkem úspěšný. V roce 2016 jsem kamarády vedl na jisto. Ale jak už to bývá, nikdo není doma prorokem. Lezl jsem po čtyřech s nosem téměř v trávě a stále ne a ne najít jedinou rostlinku. Nakonec jsem našel hnízdečko malých hlaviček, které vypadaly akorát tak na "přesazení". Jak jsem záhy zjistil, byly to hlavičky jediné rostlinky, která měla hluboko pod zemí velikou řepu.

    V kultuře se většinou pěstují roubované rostliny, nabídka rostlin ani semen není velká. Mám ve sbírce několik rostlin původem ze sběru J. Říhy z okolí Tolantongo. Přestože každoročně bohatě kvetou, velmi špatně plodí. Jejich pyl je jakoby stále navlhlý. Přesto se mi nakonec podařilo "udělat" jeden semenáček, který brzy dospěl, tak doufám, že se produkce semen zlepší a že budu mít více materiálu na pěstování na vlastních kořenech.